Arbetet med utställningen Musiklivet Göteborg

Den 4 Februari hade vi en workshop där vi jobbade med den kommande utställningen Musiklivet Göteborg. Utställningen kommer berätta om Göteborgs musikliv från 50talet fram till i dag. Funktek höll en workshop med utställningens formgivare och pratade om vad hen ska tänka på för att formgivningen ska bli så tillgänglig som möjligt.
Under workshopen testade vi planeringen av utställningen. Vi testade också tre olika upplevelserum som kommer finnas i utställningen. Det ena är ett filmrum där en kommer kunna kolla på filmade intervjuer med kända musiker. Ett annat upplevelserum kommer vara byggt som en musikstudio. Ett tredje rum kommer bli en dansstudio. Förenklat kan en förklara det som så att utställningsgruppen vet VAD de vill ha med i utställningen, men inte HUR det ska lösas rent praktiskt. Detta och lite mer testade vi och snackade vi om i denna workshop.

Vy över entréhallen, ett av uställningsrummen. I bakgrunden syns en stor bild av en karta över Göteborg. Framför den med ryggarna mot kameran står 6 workshopdeltagare. De står vända mot en person som talar.

Viktigt med en ordentlig introduktion

Några saker som vi pratade om var att det är bra att ha en introduktionstavla i det första rummet av utställningen. På den skulle det stå lite kort om vad utställningen handlar om och det skulle finnas en taktil karta som talar om hur utställningen är disponerad mellan olika rum. Detta skulle underlätta för personer med en synvariation att hitta i utställningen. Flera andra tyckte också att det skulle skapa en helhetsbild av själva utställningen.

Flexibla sittplatser i filmrummet

En viktigt sak att tänka på i ett filmrum är bland annat ljusnivån. Det skapar ju en viss stämning att ha det ganska mörkt där en ska kolla på film. Men samtidigt är det viktigt att det inte blir för mörkt, Viktiga saker att ha koll på så som dörröppningar, sittplatser och hörlurar behöver också mer ljus för att en ska kunna urskilja dom i rummet. När det kommer till sittplatser så pratade vi en hel del om det. Det är på ett sätt bra med flexibla sittmöbler. Då kan rummet enklare anpassas för olika personers behov. Om en till exempel använder rullstol så är det ju bra att det inte sitter en bänk ivägen framför en tv-skärm så att en alltid måste kolla snett från sidan. Samtidigt kan det lätt bli rörigt med många flyttbara möbler i ett rum. De kan ju utgöra en snubbelrisk och om de är tunga så blir de ju inte speciellt flyttbara i alla fall. Vad är då en bra lösning? Vi pratade om utfällbara sittplatser liknande biostolar. Då kan en ju välja om en vill fälla ut sätet eller inte. Vi pratade också om att de borde finnas flera rader med sittplatser. På så sätt kan fler personer titta på samma skärm samtidigt utan att det blir trångt.

Bild från ett av utställningsrummen. Mot en bakre vägg på en bänk sitter fem workshopdeltagare. Till höger om dem står två personer och längst till vänster i bild är en person som sitter i en permobil. I mitten av bilden finns en rund matta med ett motiv av en karta.

Hur skapa en rumskänsla utan väggar?

Studion ska byggas i ett av utställningsrummen, men tanken är att inte bygga ett litet slutet rum utan att bygga ett öppet rum. Men hur gör en det? Ett förslag från formgivaren var att bygga upp rummet ca 20 centimeter upp på en platå. Det förslaget fick en hel del kritik på en gång. Om du bygger ett trappsteg då måste du ju ha ramp upp. Och om du har en platå så måste du ju ha skyddsräcke runt om. Och hur gör du när du ska ner för rampen, får du plats att vända i rummet och köra ner eller måste du backa? Ni förstår säkert nu hur osmidigt det skulle bli för alla som använder rullstol eller permobil. Istället föreslogs en kontrasterande matta på golvet för att skapa en känsla av rum. Också tyger som hänger ner kan användas för att skapa avgränsningar.

Vem vågar dansa i dansrummet?

I dansrummet är det tänkt att besökaren ska kunna kolla på videor av personer som dansar tidstypiska danser från olika årtionden. Hur det ska lösas rent praktiskt, det pratade vi om på workshopen. En tanke är att en som besökare kan bli förbredd på att det kan vara människor som dansar i rummet. För den som redan befinner sig i rummet kan det vara  bra att veta att andra är på väg in i rummet. Sen pratade vi också om att danserna borde vara syntolkade. Ett förslag är att det ska sitta en lampa utanför rummet som lyser grönt om rummet är tomt och rött om någon är i rummet. Det har också kommit förslag att det borde finnas någon teknik eller system som talar om för de som är inne i rummet när någon anna är på väg in.
Detta och jättemycket mer pratade vi om och kom vi fram till i denna workshop. Fortsätt följa vår blogg så kommer det snart ut fler inlägg om andra workshops vi haft och vad vi kommit fram till i dom.
Snart är det dags för denna sommarens utvärderingar av stadsvandringar. Om du vill veta mer om det kolla i schemat här på funkteks hemsida www.funktek.se/schema
Lilian
Tillbaka till bloggen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda dessa HTML-taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>