Det är kulturlivet som har funktionshinder, inte människor.

Under Almedalen körde FunkTek kampanjen ”Det är kulturlivet som har funktionshinder, inte människor”. Vi vill lyfta frågan om VARFÖR människor blir kallade funktionshindrade när det är samhället som vi lever i som är otillgängligt. Det gäller kulturen också. Det handlar om hur gator, torg, museer och andra byggnader är byggda. Som rullstolsburen kan man på många ställen inte komma in eller har svårt att ta sig fram.  Men det handlar också om alla dessa fördomar och tråkiga attityder folk har mot människor som är utanför den snäva normen om vad som anses normalt eller inte i vårt samhälle.

Som det ser ut nu saknas det hjälpmedel och information så att alla oavsett funktionsvariation ska kunna gå på museum. Och såklart saknas det också kunskap om HUR man arbetar med tillgänglighet inom kulturlivet.  För det är faktiskt så, att man inte kan skylla ett otillgängligt kulturliv på människorna som inte kan ta del av det på grund av sin funktionsvariation. Det är samhällets fel, de som bygger byggnaders fel och de som gör utställningars fel att alla människor inte kan ta del av kulturlivet på lika villkor. Att inte tänka på ALLA när man till exempel gör en utställning på ett museum är diskriminering. Och det är ju därför vi i FunkTek jobbar för att lära fler människor hur man jobbar för ett museum som alla kan gå på.

Om du vill se fler bilder från vår kampanj i Almedalen, titta då på våra bilder på Facebook, klicka här!

bild på människor som håller skylten "det är kulturlivet som är funktionshindrat, inte människor"

Bild från vänster till höger, representanter från organisationen Share Music, Mikael Brolund från Arvsfonden och Vio från assistansbolaget STIL.

bild på tre personer från höger till vänster som bär skylten, det är kulturlivet som är funktionshindrat och inte människor.

från vänster till höger. Johan Forsberg, hockyspelare. Andrea Von Corswant, konstnär och representant från föreningen JAG.

tre bilder på först två personer, en kille och en tjej som är i 20 års åldern. bilden i mitten är på två tjejer i 30 års ålden och den sista bilden en kvinna i 40 års åldern. Alla håller i en skylt där det står att det är kulturlivet som är funktionshindrat och inte människor.

 

Tillbaka till bloggen

En kommentar på “Det är kulturlivet som har funktionshinder, inte människor.

  • Kjell Stjernholm anser att de bra saker som gors idag pa det har omradet ofta ar resultat av att det finns manniskor med god vilja, men att systemen och incitamenten i samhallet inte ar riktigt byggda for det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda dessa HTML-taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>