TACKSAMHET OCH TILLGÄNGLIGHET – KRÖNIKA AV FREDRIK ERIKSSON

På bilden ser man Fredrik sittande på en upp- och nedvänd vit båt som ligger i högt gräs. Han har en blå t-shirt, blå jeans, brun hatt, halsband, armband och ringar.

På bilden ser man Fredrik sittande på en upp- och nedvänd vit båt som ligger i högt gräs. Han har en blå t-shirt, blå jeans, brun hatt, halsband, armband och ringar.

Lite om Fredrik: Han bor i Borås. Han brinner för frågor som rör främst psykiatriska funktionsnedsättningar, kultur av alla slag, djur och natur, mat, dryck, baka och resa bland annat. Han är Funktek-pilot, bloggredaktör på Funktek och hjälper Göteborgs stadsmuseum med att utvärdera utställningar och stadsvandringar.

Jag tänkte beskriva min tacksamhet för att få vara med i detta projekt. Detta är banbrytande och borde gå att överföra på andra ställen, som bibliotek, biografer, restauranger, affärer – hur man med små enkla medel kan göra livet lättare för oss med diverse funktionsnedsättningar.

Detta är något av vi gör i Funktek: Vi kollar läsbarhet på skyltar och texter, både så att texten är tillräckligt stor, att den är tydlig och är lätt för alla att förstå. Vi ser till så att färgerna i utställningen inte skapar störningar eller otydlighet. Vi testar ljudnivån på utställningar, ser till så att rullstolar får plats och kan komma in i lokalerna, kollar så att det går att ta till sig utställningar om man har tex en synnedsättning.

För mig är det viktigaste:
1. Att texten är lätt att förstå och inte rörig, eftersom jag tappar koncentrationen lätt.
2. Att utställningen är tydligt märkt, så att man inte tappar bort sig, eller börjar i fel ände.
3. Att det inte är mängder med ljud från alla håll, från tv-apparater, inspelningar osv. Gärna att det används dämpande material i utställningen, för att minska ljudnivån generellt.
4. Att det finns möjlighet att lyssna på utställningen via telefonen eller apparat som kan lånas av museet.
5. Möjlighet att läsa böcker, lyssna till ljudfiler, eller se på video om man vill fördjupa sig, redan på utställningen.
6. Gärna en stor variation av information: texter att läsa, se på video, lyssna på klipp, testa kläder, känna på tex gamla redskap, känna doften av tex tjära, smaka kryddor, testa att mala mjöl som förr osv.

Jag har själv Asperger, ADD, depressioner och ångestsyndrom.
Tack för mig,
Fredrik

 

Tillbaka till bloggen

4 kommentarer på “TACKSAMHET OCH TILLGÄNGLIGHET – KRÖNIKA AV FREDRIK ERIKSSON

  • Marie Wisten säger:

    Otroligt intressant och väcker flera tankar om att fler kommuner skulle behöva tillämpa detta för att underlätta för personer med olika slags funktionshinder. Dom som förstår problemen är den som själv har och lever med det. Att kunna underlätta är ju att höja livskvaliten och sträva efter ett jämställdare samhälle. Önskar jag kunde hjälpa till på min arbetsplats då jag har en del hjälp för mina funktionshinder och det finns mycket att göra för andra. Men hur går man tillväga?

  • Fredrik Eriksson säger:

    Tack för att du tycker om bloggen och tack för din feedback och tankar :)
    Berätta för chefen hur mycket det hjälper dig med hjälpen du får och fråga om inte andra kan få det också – så får ni en ännu bättre arbetsplats! Lyft frågan om hjälpmedel på arbetsplatsen så kanske fler känner igen sig. http://www.funka.com/ och http://www.mfd.se/ (Myndigheten för delaktighet) har en del information.
    Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda dessa HTML-taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>