Frågor och svar kring din lön


HÄR SVARAR VI PÅ FRÅGOR OM FUNKTEKPILOTENS LÖN. VÄNLIGEN OBSERVERA ATT FÖLJANDE INFORMATION ÄR INAKTUELL DÅ PROJEKTET ÄR AVSLUTAT.

HUR MYCKET TJÄNAR JAG I TIMMEN?

Du tjänar 165 kronor i timman (2015 års lön). Om du till exempel jobbar 4 timmar då tjänar du totalt 660kr. Sen betalar du skatt på 30 procent. Alltså får du 462 kronor efter skatt in på ditt konto.

KAN JAG FÅ MINA PENGAR I KONTANTER?

Vi kan tyvärr inte betala ut kontanter utan alla måste ha ett bankkonto.

NÄR FÅR JAG MINA PENGAR?

Det tar ungefär en månad att få sina pengar. Om du har jobbat i till exempel juli så får du dina pengar i augusti. Pengarna betalas ut i slutet av månaden, mellan den 25:e och den 27:e.

BEHÖVER JAG GE ER MITT KONTONUMMER FÖR ATT FÅ UT MIN LÖN?

Nej. Det vi behöver är ditt förnamn och efternamn, din adress och ditt personnummer. Det är Swedbank som ansvarar för att betala ut löner till Funktek-piloterna. Med hjälp av ditt namn och personnummer kan Swedbank oftast hitta ditt kontonummer. Om du har flera olika konton och vill vara säker på att pengarna kommer in till ett speciellt konto så måste du ta dig till ett swedbank-kontor med din legitimation och tala om för dom vilket konto du vill använda. Om Swedbank inte kan hitta ett konto kopplat till ditt namn och personnummer så skickar dom en check till din adress som du kan lösa in till kontanter på ett av deras bankkontor. Om du inte fått lön när du borde fått det så hör av dig till oss i Funktek.

PÅVERKAR MIN LÖN FRÅN FUNKTEK MIN AKTIVITETSERSÄTTNING ELLER SJUKERSÄTTNING?

Kanske. Det beror på. Om du inte jobbar mer än max 5 timmar i veckan så ska din ersättning inte påverkas alls om du får hel aktivitetsersättning eller hel sjukersättning. Men du måste meddela din handläggare på försäkringskassan att du börjat jobba som funktek-pilot. Det räcker med ett telefonsamtal, ett mail eller ett brev. Även om du har viss aktivitetsersättning eller viss sjukersättning, så kallad partiell ersättning, så behöver du ändå meddela din handläggare.

Om du är osäker på vem du ska prata med så ring till försäkringskassans kundtjänst på telefonnummer 0771 524 524. Beroende på om du fått din aktivitetsersättning eller sjukersättning beviljad (godkänd) före eller efter den 1:a juli 2008 så gäller olika regler. Det bästa du kan göra om du är osäker är att ringa till din handläggare eller till kundtjänst.

PÅVERKAR MIN LÖN FRÅN FUNKTEK MITT BOSTADSTILLÄGG?

Kanske. Många saker påverkar om du kan få bostadstillägg och hur mycket du kan få. Det är svårt att säga något generellt utifrån försäkringskassans regler. Om du jobbar extra, som med funktek, så kan det påverka ditt bostadstillägg. Det bästa du kan göra är att ringa eller maila din handläggare på försäkringskassan eller kontakta deras kundtjänst och berätta att du jobbar på funktek. Du kan alltid be dom kontakta oss om dom är osäkra på Funktek som arbetsgivare. Du hittar våra telefonnummer och mailadresser om du klickar på kontakt.