Gårdagens föreläsning

Igår höll Funktek föreläsning i Visbys museum. Titeln var: Museet har funktionshinder – inte besökarna!

Vi kom dit en stund innan, lade upp Funkteks foldrar och gula tygkassar på ett bord och pratade med teckenspråkstolkningen om vad som var den bästa placeringen att teckenspråkstolka från.

Uppe på scen var projektledaren Daniel, enhetschefen Karl, samt Lilian och Hanna som jobbar som som koordinatorer i projektet. Daniel inledde föreläsningen med en syntolkning av sig själv, av rummet och av ungefär hur många som befann sig i rummet.

Sedan började Daniel prata om Funktek, vilka som samarbetar i projektet och vad Funktek har för syfte. Han pratade även om hur syftet hade förändrats under resans gång, från att ta fram ny teknik till att istället arbeta med människor, så som vi gör idag!

Därefter tog Lilian och Hanna över. Efter att ha syntolkat sig själva gick de först igenom schemat för föreläsningen:

1. Funktänk

2. Metod

3. Resultat

Att gå igenom upplägget för sin föreläsning är en jättebra grej tycker jag, som fort blir uttråkad eller otålig. När föreläsningar bara tuffar på och en inte riktigt vet vad som ska ske härnäst blir det en överhängande risk att det hela känns ”konturlöst”, och att jag får svårt att bilda mig en tidsuppfattning kring hur länge en föreläsning kommer hålla på. Därför tycker jag att det är ett jättebra och dessutom enkelt knep som Hanna och Lilian tog till!

  1. Funktänk

I den första delen pratade Hanna och Lilian om ordet funktionsvariation. Som ni säkert känner till så tycker vi i Funktek väldigt bra om det ordet, även om vi såklart respekterar att alla med tolkningsföreträde inte känner sig bekväma att använda det uttrycket. I denna del av föreläsningen pratade Lilian och Hanna om ordets uppkomst och varför vi tycker att det känns så bra att använda det. Att det handlar om hur vi alla har funktioner, men att de varierar och att vissa av dem fungerar normbrytande.

Under den första delen av föreläsningen pratade Hanna och Lilian även om varför det är bra för alla museer att testa utställningar med referenspersoner (eller funktekpiloter som vi kallar dem) hur vi har rekryterat våra funktekpiloter, varför piloterna får riktig lön och vilka testarenor vi har gjort workshops kring. Här visades även en kortfilm upp, där några funktekpiloter blivit intervjuade om varför jobbet i Funktek är så viktigt.

2. Metod

I den andra delen av föreläsningen pratade Hanna och Lilian om hur museer kan gå tillväga om de tar det eminenta beslutet att anställa referenspersoner. För att hålla workshops i tillgänglighet krävs det att en är flexibel och vågar förändra sitt arbetssätt allt eftersom. Lilian och Hanna tipsade om många saker som vi brukar göra i våra workshops, bland annat skriva och skicka ut ett schema för dagen så alla vet vad som gäller, ha namnrunda och att inte kompromissa med pauser under workshopen. Det har ofta varit just under pauserna då alla tar det lugnt, pratar och dricker kaffe, som de allra bästa idéerna kommer!

3. Resultat

Under den sista delen av föreläsningen summerade Hanna och Lilian vad vi har kommit fram till. Om museet ska ha referenspersoner är det jätteviktigt att hela museets personal är inblandade, och att de deltar i workshopsen i den mån det går. På det sättet blir det lättare att implementera tillgänglighetstänket – att funktänka – så att museet fortsätter att försöka vara tillgängligt för alla. Här tog de upp Göteborgs stadsmuseums utställning Urbanum som exempel. Daniel berättade här hur viktigt det var för honom som då var en av dem som tog fram utställningen, hur viktigt det var för honom att få kritik av funktekpiloterna. På det sättet fick han lära sig massor och utställningen kunde dessutom förändras till det bättre.

Slutligen ville Lilian och Hanna understryka: ”Testa! Allt går inte att läsa sig till. Tillgänglighet är ingen quick fix. Det är inte en kurs du kan gå och bli klar sedan.” Tillgänglighet är inget någon någonsin blir klar med, en kan alltid bli bättre, och lära sig något nytt.

Efter Lilians och Hannas föreläsning kom Karl som är enhetschef för Göteborgs stadsmuseums publika enhet upp på scenen och avrundade genom att säga att det är på cheferna ansvaret vilar. Tillgänglighet måste planeras in i budgeten och i det dagliga schemat om det ska bli en förändring på lång sikt.

Låt oss hoppas att publiken tar till sig detta och börjar funktänka i sina verksamheter! Imorgon är det dags igen. Då ska Daniel och Interactive Institute prata om Funktek i en föreläsning med titeln: ”Kulturlivet har funktionshinder – Inte människorna!”.

 

 

Tillbaka till bloggen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda dessa HTML-taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>