Megamind!

Vi höll en workshop för museepedagoger på Akvariet i Malmö, för några veckor sedan, för att visa hur vi går tillväga när vi utforskar och utvecklar utställningar. Pedagogerna tyckte det var väldigt intressant och tankeväckande. En jobbade på Megamind på Tekniska museet i Stockholm och hon bjöd in mig till utställningen.

Så i mitten av november när jag och min son skulle besöka en kompis i Stockholm, passade vi på att ta oss ut till Gärdet nära Kaknästornet.

Megamind har också fått stöd av Arvsfonden som Funktek. Det är en del av tekniska museet som enligt informationen ska vara mycket tillgänglig. Bla står det så här på den lättlästa hemsidan:

”Digitala skyltar för alla
I MegaMind finns nästan 50 stationer att utforska. Överallt finns digitala skyltar som berättar vad som händer just där. Informationen finns i de här versionerna:
* Text med uppläsning (du kan själv välja textstorlek och kontrast)
* Teckenspråk med textning
* Text med symbolstöd (detta är en kortare text med det viktigaste)
* Synanpassat (större text med högre kontrast, uppläsning och enkel ljudnavigation)”
Vi kom dit 1430 och det var lite människor då, vilket jag uppskattar. Lätt att hänga av sig kläder och vänlig och rolig informationspersonal. Dock tog det ett tag att hitta till själva Megamind, vi fick gå igenom tekniska museet först. Skulle vilja att skyltningen till utställningen vore bättre,så att man vet hur långt in den är tex. Gärna som en stig i kontrasterande färg på golvet som man kunde följa in till utställningen.
Vi tillbringade nästan två timmar på ”rörelsedelen”, så kul var det. Vi gick hinderbana, hoppade, testade balansen och lite annat. Tyvärr tror jag vissa vissa delar är svåra att göra om man har en synskada eller sitter i rullstol, speciellt hinderbanan. Även här vore det bra med ledstråk eller kontrasterande färg som en stig i golvet till varje del för att göra det tillgängligt vid synskada. Ljudnivån var rätt bra även när det var mycket livliga människor (som min son och jag). Jag har svårt med uppmärksamheten men uppfattar Megamind som tydligt.
Tyvärr hann vi bara vara 30 min i den andra utställningen innan de skulle stänga. Den handlade mer om synen, hörseln och andra intryck. Jag kommer återvända med min son.

Megamind på Tekniska museet. Det är en ca 30 gånger 30 meter stor sal som är fylld med diverse redskap för att testa fysiken och balansen. Mitten av rummet täcks av en några meter hög röd halvcirkel. Det finns röda, gröna och rosa "kuddar" och ställningar att ta sig uppför och igenom. Till vänster står en roddmaskin och en slalommaskin där man ställer sig i och ser sig åka på en skärm. Gömt till höger finns en dansmaskin och möjlighet att gå på lina.

Megamind, denna del handlade om rörelse. Hinderbanor, rodd, styrka, balans mm. På bilden ser man flera vuxna och barn. Syntolkning: Megamind på Tekniska museet. Det är en ca 30 gånger 30 meter stor sal som är fylld med diverse redskap för att testa fysiken och balansen. Mitten av rummet täcks av en några meter hög röd halvcirkel. Det finns röda, gröna och rosa ”kuddar” och ställningar att ta sig uppför och igenom. Till vänster står en roddmaskin och en slalommaskin där man ställer sig i och ser sig åka på en skärm. Gömt till höger finns en dansmaskin och möjlighet att gå på lina. På bilden ser man flera vuxna och barn.

Bussarna var inget vidare för mig som glömmer att köpa busskort, ladda telefon mm: på vägen till museet hade jag köpt biljett på terminalen som kunde användas inom två timmar. Besöket tog dock mer men jag hade glömt bort tiden. Min telefon hade inget batteri kvar vilket gjorde att jag inte kunde köpa biljett via appen. På bussen tillbaka insåg jag det, men tänkte att man kunde köpa med bankkort på bussen. Det gick inte! Jag blev jättestressad, det regnade jättemycket ute och min son var väldigt trött. Men chauffören sa att jag fick åka med på egen risk. Vi kom fram till terminalen utan kontroll och kom hem med tåget i bra tid. Här borde de lära sig av Borås och ta emot bankkort på bussen. Kontanter förstår jag problemet med, men med kort. Tänk alla turister som inte kommer åka pga det (sådanna som jag som glömmer huvudet hemma ?).