STADEN HAR FUNKTIONSHINDER

Funktek arbetar med att utvärdera verksamheter på Göteborgs stadsmuseum för att förstå hur museet kan bli mer tillgängligt. En följdfråga som vi också jobbar med är ”hur kan Funkteks metoder och erfarenheter användas av de som arbetar med att planera och bygga våra städer?”

När en jobbar med tillgänglighet är en vanlig utgångspunkt att det är människan som har en funktionsnedsättning och att funktionshindret uppstår i relation till någonting. Det kan vara en miljö, ett rum eller en trottoarkant. Funktek utgår ifrån att det är staden som har funktionshinder och inte medborgarna. Med detta menar vi att problemet inte är hur stadens medborgare fungerar utan att problemen finns inbyggda i staden.

Normbrytande funktionsvariation

Vi har valt att använda begreppet normbrytande funktionsvariation istället för funktionsnedsättning när vi pratar om och tänker kring människor. Alla har vi olika funktionsvariationer. En del av oss har en normbrytande funktionsvariation. Eftersom staden byggs med utgångspunkt från hur den gängse normen fungerar byggs det in hinder för dem som har en normbrytande funktion.

Om vi ska skapa socialt hållbara städer som är till för alla måste medborgare som har en normbrytande funktion också bli medskapande av staden. Det handlar om att tänka om kring vad som är ”normalt”, och bredda denna kategori så att fler människor används som utgångspunkt när vi bygger våra städer.

Test av stadsrummet. Vilka platser är tillgängliga i Göteborgs innerstad?

Test av stadsrummet. Vilka platser är tillgängliga i Göteborgs innerstad? Bilden visar en grupp människor som tar sig över Södra Hamngatan i Göteborg.

Testa med användare och använd ett tillgängligt språk

I Funktek har vi använt en metod som går ut på att testa saker i verkligheten, göra om sakerna och testa sakerna en gång till. Testgruppen utgörs av människor som fungerar på många olika sätt. För varje test som görs med de som ska använda tillexempel en utställning eller ett rum får man mer kunskap om vad som funkar och vad som inte funkar. Ju fler tester som görs ju tillgängligare blir det. Så har Funktek och museets pedagoger arbetat med stadsvandringarna på museet. Detta är en bra metod som också kan användas när en bygger städer.

När Funktek utvärderade utställningen Urbanum på Göteborgs stadsmuseum lärde vi oss bland annat hur viktigt det är att ha ett tillgängligt språk. Detta är någonting en kan ta med sig när man arbetar med stadsförändringar. Sådana arbeten innebär bland annat att viktig information ska nå fram till stadens medborgare.

Just nu undersöker Funktek hur projektets lärdomar kan användas av de som arbetar med att planera hur våra städer göras om och användas.

Är du en av dem? Välkommen att höra av dig till oss med tankar och idéer!

 

/Daniel

Tillbaka till bloggen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda dessa HTML-taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>