Tillgänglighet – krönika av Sayam Chortip

På den svartvita bilden har han mörkt hår, skägg och en mörk skjorta med vita knappar. Han står framför en vägg, trappa och ett staket ovanför trappan.

Sayam Chortip är poet och musiker från Göteborg som jobbar på Grunden Media. Han är också Funktek-pilot och hjälper Göteborgs stadsmuseum med att utvärdera utställningar och stadsvandringar. På den svartvita bilden har han mörkt hår, skägg och en mörk skjorta med vita knappar. Han står framför en vägg, trappa och ett staket ovanför trappan.

Tillgänglighet.

Många tänker nog inte på det men det tycker jag är viktigt. Alla ska få lika mycket utav ett museeum besök, därför är Funktek otroligt bra. Jag själv har vart med några gånger och vet hur Funktek-piloter jobbar och det är värdefullt och få uppleva. Alla har rätten till ett värdefullt museeum besök. Alla ska få samma chans och få uppleva konsten till det ultimata.

Därför ska tillgängligheten bli bättre på museeum. Vi på Funktek tycker att man ska sätta dit fler ramper eller ta bort trösklar och så vidare så att rullstolsburna ska få chans och komma fram. Sen finns det ju flera, som synskadade ska också få möjlighet och få uppleva konsten så där behöver man jobba fram mer på olika metoder.

Jag har idag besökt Dali museet i Spanien. Där fanns det bara en hiss. Jag tänker att ett sådant känt museeum måste verkligen tänka på tillgängligheten. Så skärpning alla museeum. Vi måste tänka ett steg outside the box. Allså ett steg till. Så det är det dags och samarbeta och släpp in medmänskligheten så alla känner sig välkomna.

Så hur, hur gör vi?

Text: Sayam Chortip

Foto: Lena Hammar.

 

 

Tillbaka till bloggen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda dessa HTML-taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>